• Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
Geplaatst door op in Nederlands
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1943
 • 0 reacties
 • Afdrukken

AADM vraagt duidelijkheid over contingentering

De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) staat achter de contingentering in Vlaanderen en vraagt een gelijkaardige toepassing in Franstalig België om een overaanbod aan artsen tegen te gaan. Een contingentering leidt tot een betaalbare en kwaliteitsvolle gezondheidszorg in België. Hierbij moet men streven naar een zo goed mogelijke verhouding tussen het aantal artsen en patiënten.

De federale wetgever heeft in april 1996 beslist om het medisch aanbod te regelen met een numerus clausus voor artsen. Vlaanderen voerde een toelatingsexamen in voor artsen en tandartsen om het evenwicht binnen het korps te behouden. In Franstalig België werden geen maatregelen genomen. Deze extra artsen kregen, ondanks de doelstelling, toch toelating om de geneeskunde uit te oefenen. Om dit overschot aan artsen te regulariseren werden extra Riziv-nummers aangemaakt. Op termijn zal dit leiden tot een geschat surplus van een duizendtal gediplomeerde artsen in 2018.

Bij een overaanbod aan artsen zal de individuele arts echter minder patiënten zien, waardoor hij/zij onvoldoende vaardigheden en ervaring opbouwt. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van de geneeskunde in België. Daarnaast leidt een overaanbod aan artsen tot een overconsumptie van de gezondheidszorg. Als artsen concurrenten worden, zullen ze eerder geneigd zijn om onnodige onderzoeken te verrichten en ingaan op zinloze eisen van de patiënt.

Wanneer een overaanbod ontstaat bij het aantal specialisten, komt ook het subsidiariteitsprincipe onder druk te staan. Specialisten zullen bepaalde taken op zich willen nemen om inkomenszekerheid te genereren, hoewel deze taken beter door andere actoren in de gezondheidszorg worden opgenomen. AADM ziet de tweede en derde lijn als een ondersteunende functie aan de eerste lijn, met de nodige aandacht voor het subsidiariteitsprincipe.

Tot slot wil AADM ook duidelijkheid scheppen voor de studenten geneeskunde. Wie studies geneeskunde aanvat aan een Vlaamse universiteit, heeft 85% kans het einddiploma te halen. Aan Franstalige universiteiten is de slaagkans ongeveer 30%. Een gelijklopende manier van contingentering tussen de verschillende gemeenschappen neemt de concurrentie tussen de verschillende studenten weg, waardoor de middelen van de universiteiten efficiënt en effectief ingezet kunnen worden.

AADM staat achter een contingentering voor het beroep voor artsen omwille van:

 • contingentering verhoogt de kwaliteit binnen de gezondheidszorg
 • een overaanbod aan specialisten werkt contraproductief tegen het subsidiariteitsprincipe
 • duidelijkheid voor studenten geneeskunde
Laatst aangepast op
Waardeer dit blogbericht:
0

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast woensdag, 21 maart 2018