• Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
Geplaatst door op in Nederlands
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1854
 • 1 reactie
 • Afdrukken

AADM wil jarenlange juridische strijd vermijden

Naar aanleiding van het verschijnen van de programmawet 25 december 2016, waarbij in artikel 16 van deze wet de indexering van de honoraria, bedragen, tegemoetkomingen,... door de Koning wordt vastgesteld op 0,83 % voor het jaar 2017, rijst de vraag opnieuw of de ontbinding van rechtswege zoals ingeschreven in het conventieakkoord 2016-2017 kan ingeroepen worden.

Vanuit AADM hebben we de grote besparingen binnen de gezondheidszorg sterk veroordeeld. De beslissing van de regering om 2/3 van het begrotingstekort voor 2017 dicht te rijden met besparingen binnen de gezondheidszorg toont immers een groot gebrek aan visie over de richting waarin een moderne, kwalitatieve gezondheidszorg moet evolueren.

AADM heeft dan ook de vraag omtrent de ontbinding van rechtswege voorgelegd aan zijn juristen. Het juridisch advies was duidelijk: er is maar een heel beperkte kans dat de programmawet 25 december 2016 aanleiding geeft tot ontbinding van het conventieakkoord 2016-2017. Daarenboven zal dit een jarenlange juridische strijd met zich meebrengen. Een lange juridische procedure die wellicht de aandacht zal afleiden van de echte hervormingen in de gezondheidszorg die voor AADM prioritair zijn en dringend moeten uitgevoerd worden.

AADM kiest na intern overleg om onze energie positief te blijven investeren en roept de regering op om haar energie ook op verdere kwaliteitsverbetering te richten eerder dan op blinde besparingen.

AADM kiest om zijn verantwoordelijkheid te nemen en verder constructief mee te werken aan de belangrijke werven die voor ons liggen. De afgesproken (her)verdeling van de beperkte indexmassa en het (her)waarderen van de intellectuele prestatie is een stap in de richting die wij uitwillen, ook al is deze zeer minimaal gezien het krappe budgettaire kader. AADM wil daarom het nodige krediet blijven geven aan het overleg om dat verder uit te werken.

AADM kiest voor tariefzekerheid voor de patiënten om de toegankelijkheid van de zorg te waarborgen.

Met of zonder een akkoord zullen de publiek beschikbare middelen dezelfde zijn. Daar kunnen we niets aan veranderen, maar we kunnen wel proberen om een toekomstgericht en realistisch kader uit te werken dat het rendement van de middelen verhoogt.

Dr. Guido Penninckx

Dr. Pierre Sijbers

Dr. Siegfried Van Eygen

Dr. Roel Van Giel

Dr. Maaike Van Overloop

Dr. Dieter Vercammen

 

Gemandateerden AADM Medicomut

 

Laatst aangepast op
Waardeer dit blogbericht:
10

Reacties

 • Wim Torbeyns vrijdag, 13 januari 2017

  Bedankt voor jullie mededeling. Een belangrijke bezorgdheid blijft dat, bij een volgende kaasschaafpassage, opnieuw een pak artsen de conventieboot daadwerkelijk verlaat. Dit zullen andermaal ervaren mensen zijn, met opleidingspotentieel. Jongere minder ervaren mensen zullen hun plaats opvullen, tot ook bij hen het emmertje overloopt?
  Graag had ik vernomen welke 'kwalitatieve' hervormingen jullie voorstaan, en hoe dit kan worden gerealiseerd? Graag bereid tot verder contact daarover.

Laat uw reactie achter

Gast woensdag, 21 maart 2018