We versterken de positie van de haio/aso
Probleemstelling
Haio’s en aso’s zijn de toekomst van het medisch korps. Ondanks het feit dat er al veel stappen gezet zijn om de werkomstandigheden van de haio’s en de aso’s te verbeteren, zijn er toch nog een aantal terreinen waar er dringend verandering moet komen.
Kernvoorstellen AADM:
- Aso’s en haio’s werken momenteel binnen een sui generis statuut waardoor ze geen recht hebben op onder meer een werkloosheidsuitkering, pensioenopbouw, klein verlet, ouderschapsverlof, borstvoedingsverlof en zwangerschapsverlof. Deze anomalieën moeten rechtgezet worden. Ofwel binnen het sui generis statuut ofwel door de omschakeling naar een bediendestatuut.
- De wet op de arbeidsduur van stagairs en assistenten tracht de maximale werktijd te regelen. We merken echter dat deze wet niet is aangepast aan de specifieke werkomstandigheden van de aso’s en de haio’s (bijvoorbeeld verschillende belasting in wachten doen, wisselende rotaties binnen diensten, …). We vragen daarom een aanpassing van de wet, zodat die ook voor haio’s en aso’s toepasbaar en controleerbaar is.
- Het feit dat stagemeesters zowel opleider als werkgever zijn, kan leiden tot belangenconflicten. Naar analogie met de haio’s richten we een SUi vzw op voor de aso’s die als werkgever voor de aso’s functioneert.
- Een kwaliteitsvolle opleiding is cruciaal om goede artsen op te leiden. Stagediensten moeten daarom regelmatig geëvalueerd worden. Deze evaluaties leiden echter zelden tot een remediëringstraject om de kwaliteit te verhogen in geval van problemen. Het RIZIV voorziet een extra stimulans voor stagemeesters die kwaliteitsvolle stageplekken verzorgen.
- De haio’s en de aso’s krijgen een plaats in de RiZIV-overlegorganen.
- De regionale overheden moeten de subquota effectief gebruiken om het medisch aanbod meer en beter af te stemmen op de noden van de patiënt.