Tijdens de bijeenkomst van de Nationale Commissie Artsen – Ziekenfondsen (NCAZ of Medicomut) van afgelopen maandag zijn er een aantal maatregelen besproken in het kader van de gezondheidszorgbegroting, waaronder de financiering van teleconsultaties. Hoewel er berichten circuleerden in de media die het tegendeel beweren, willen we benadrukken dat er tijdens dit overleg nog geen knopen zijn doorgehakt of definitieve beslissingen zijn genomen. Voorlopig verandert er niets, en kan je de telefonische raadpleging op dezelfde manier blijven aanrekenen. We betreuren dat de tegenstrijdige berichten voor verwarring zorgden op het terrein.
Waarom kwamen juist de teleconsultaties ter sprake?
Zoals de Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) eind december heeft geschetst, bevinden we ons in een moeilijke situatie. Het tekort binnen de gezondheidszorgbegroting, het ontbreken van een goedgekeurde begroting en een volwaardige regering beperken de mogelijkheden om het budget op orde te brengen. Het is echter essentieel om nu tijdelijke maatregelen te nemen om het tekort niet verder te laten oplopen en zwaardere, ingrijpende besparingen in de toekomst te voorkomen.
Een specifiek aandachtspunt is de groeiende en aanzienlijke overschrijding van het budget voor teleconsultaties in de voorbije jaren. Daarom is deze discussie opnieuw op tafel gelegd, met als doel de gezondheidszorgbegroting in evenwicht te brengen en eerder aangegane engagementen na te komen. AADM is overtuigd van de meerwaarde van teleconsultaties, maar benadrukt dat tijdelijke maatregelen noodzakelijk zijn om tot een duurzame financiering in de toekomst te komen.
Daarnaast blijft AADM benadrukken dat het van groot belang is dat artsen zelf proactief maatregelen voorstellen en beslissingen nemen. Alleen op die manier behouden zij hun initiatiefrecht. Wanneer artsen dit niet doen, kan de politiek autonoom beslissen, zonder inspraak van zorgverleners. Dit is een situatie waar we niet in willen belanden.
Betreuren de gang van zaken in de Medicomut
We betreuren de gang van zaken tijdens de Medicomut van maandag. Tijdens de vergadering werd duidelijk dat de twee andere artsensyndicaten (BVAS en Kartel) intern verdeeld waren en niet met één stem spraken. Een voorstel van een vertegenwoordiger van een syndicaat werd door een andere vertegenwoordiger van dezelfde organisatie als onbespreekbaar bestempeld. Deze tegenstrijdige standpunten bemoeilijken het vinden van gezamenlijke, gedragen oplossingen die in het belang zijn van alle betrokkenen.
AADM verdedigt de belangen van de (huis)arts
Tijdens de vergadering kwam ook het voorstel aan bod om het Globaal Medisch Dossier (GMD) slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet te indexeren. De mandatarissen van AADM hebben zich hier fel tegen verzet. Het GMD raakt aan de kern van de huisartsgeneeskunde, en wij willen absoluut voorkomen dat hier een besparingstraject op wordt ingezet of dat dit in de toekomst verder ter discussie wordt gesteld.
Hoe nu verder?
De gezondheidszorgbegroting en eventuele maatregelen worden tijdens de volgende vergadering van de Medicomut opnieuw besproken. Wij blijven ons inzetten voor de belangen van de (huis)artsen, en houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen.
Alec De Cort
Beleidsmedewerker