Uitblijven financiering specifieke dossiers wachtposten: AADM onderneemt actie

Op 18 december 2024 informeerde Wachtposten Vlaanderen de drie artsensyndicaten dat een aantal wachtposten die in 2025 wilden starten met een weekwacht, onverwacht van het RIZIV te horen kreeg dat er geen financiering kon worden voorzien. Dit kwam als een verrassing, aangezien de betrokken wachtposten eerder positieve signalen van het RIZIV hadden ontvangen.

Het RIZIV gaf als reden aan dat de dossiers van deze wachtposten niet konden worden voorgelegd aan de overlegorganen vanwege het ontbreken van een goedgekeurde gezondheidszorgbegroting, en er dus ook geen akkoord was rond de financiering. Deze situatie heeft grote gevolgen voor de betrokken wachtposten, die al financiële en organisatorische voorbereidingen hadden getroffen in de veronderstelling dat ze in 2025 met een weekwacht konden starten.

Welke stappen heeft AADM genomen?

De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) heeft dit signaal van Wachtposten Vlaanderen ter harte genomen. Vanwege de urgentie en de financiële implicaties voor de betrokken wachtposten, heeft AADM het probleem direct aangekaart bij het RIZIV. Toen reactie met concrete inhoud uitbleef, heeft AADM besloten het dossier te agenderen voor de vergadering van de Nationale Commissie Artsen – Ziekenfondsen (NCAZ of Medicomut) van 13 januari 2025.

Resultaten van de acties van AADM

Als gevolg van onze agendering gaf het RIZIV tijdens de vergadering van de NCAZ op 13 januari aan dat alles rond de financiering van de wachtposten wordt voorbereid. Deze dossiers, inclusief de financiering voor de weekwacht van de betrokken wachtposten met terugwerkende kracht, zullen ter goedkeuring worden voorgelegd tijdens de volgende vergadering van de NCAZ op 31 januari 2025. Na goedkeuring door de NCAZ moet het Verzekeringscomité op 17 februari 2025 definitieve goedkeuring geven.

AADM is tevreden dat haar inspanningen hebben geleid tot duidelijkheid en dat de betrokken wachtposten alsnog op financiering met retroactieve werking kunnen rekenen voor hun weekwacht.

Blik op de toekomst

Hoewel de directe onzekerheid is opgelost, blijft de oorzaak – het niet tijdig agenderen van de dossiers – een probleem. AADM is van mening dat de door het RIZIV opgegeven redenen geen geldige verklaring bieden waarom deze dossiers niet eerder aan de overlegorganen zijn voorgelegd.

Om herhaling van dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen, treedt AADM in overleg met het RIZIV en zal dan aandringen op structurele verbeteringen in de procedure.

Daarnaast baart de lange periode tot de goedkeuring op 17 februari zorgen.  Het probleem van laattijdige storting door het RIZIV speelt ook bij bestaande wachtpostdossiers. Omdat het RIZIV geen reserveopbouw van middelen toestaat, ontstaan er financiële problemen. Hierdoor moeten huisartsen bijvoorbeeld zelf een huisartsenwachtpost prefinancieren, of moet de wachtpost in het ergste geval een lening afsluiten om medewerkers op tijd te kunnen betalen.

AADM blijft zich inzetten voor de belangen van de (huis)artsen en wachtposten, en volgt dit dossier verder op.

Alec De Cort
Beleidsmedewerker

2025-01-23T15:17:40+01:00 23/01/2025|