Ziektebriefje voor één dag blijft afgeschaft, maar maximum verlaagd naar twee dagen

Nu het regeerakkoord is gepubliceerd, is duidelijk geworden dat de afschaffing van het ziektebriefje voor een dag behouden blijft. Wel wordt de regeling aangescherpt: werknemers mogen voortaan nog maar twee keer per jaar één dag afwezig zijn zonder ziektebriefje, in plaats van drie. De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) is tevreden dat de herinvoering van het ziektebriefje voor één dag is tegengehouden. Tegelijk betreurt AADM de beperking van drie naar twee dagen per jaar, omdat dit de druk op huisartsen onnodig verhoogt. Dit is een stap in de verkeerde richting. AADM betreurt daarnaast de steun van BVAS voor de herinvoering van het ziektebriefje voor één dag.


Wat doet AADM?

AADM pleit al langer voor de afschaffing van ziektebriefjes van korte duur. Dit zal de arts ontlasten, waardoor die meer tijd kan besteden aan patiënten met een essentiële zorgvraag. Bovendien zou het de maatschappij tientallen miljoenen euro’s besparen, zonder dat dit ten koste gaat van de controlemogelijkheden voor werkgevers. Werkgevers behouden immers het recht om bij twijfel een controlearts in te schakelen.

AADM volgt het dossier rond de ziektebriefjes dus al een hele tijd op. Toen het bekend werd dat de maatregel om het ziektebriefje voor één dag terug in te voeren op de onderhandeltafel lag, heeft AADM onmiddellijk actie ondernomen. AADM heeft contact gelegd met verschillende politieke partijen en zijn bezwaren overgemaakt. Daarnaast heeft AADM via mediakanalen actief gecommuniceerd dat een herinvoering geen optie is. AADM is blijven benadrukken dat er op het terrein brede steun bestaat voor de afschaffing van ziektebriefjes voor korte duur.

Helaas werd onze boodschap bemoeilijkt door communicatie van BVAS, een ander artsensyndicaat. BVAS heeft zich uitgesproken vóór de herinvoering van het ziektebriefje voor afwezigheid van één dag en dit standpunt verspreid via hun site en andere mediakanalen. AADM vindt deze houding onbegrijpelijk, aangezien een herinvoering de werkdruk op de artsen verhoogt. Wij betreuren deze koers van BVAS en stellen ons openlijk de vraag of hun steun voor de herinvoering mee heeft bijgedragen aan de beperking van drie naar twee dagen per jaar.

Argumenten voor herinvoering?

BVAS steunt de herinvoering van het ziektebriefje voor één dag en baseert zich daarbij op een onderzoek van Securex, waaruit blijkt dat het aantal eendagsafwezigheden in 2023 met 44,2% is gestegen in bedrijven die geen ziektebriefje meer vereisen.

Wie de resultaten van dit onderzoek echter grondig bekijkt, ziet dat het kortverzuim (afwezigheden van minder dan een maand) in 2023 juist met 5,2% is gedaald. Bovendien stelt het onderzoek dat de kosten door ziekteverzuim in de eerste helft van 2023 niet zijn gestegen en dat de lichte stijging in de tweede helft vooral komt door indirecte kosten bij de opstart van een afwezigheid, niet door een hoger ziekteverzuim. Ook een onderzoek van SD Worx bevestigt dat het kortverzuim in 2023 voor het eerst in 10 jaar is afgenomen.

Door enkel te focussen op eendagsafwezigheden ontstaat dus een vertekend beeld: hoewel deze stijgen, daalt het kortverzuim als geheel. De redenering van BVAS om het ziektebriefje opnieuw in te voeren, houdt dan ook geen stand wanneer de onderzoeksresultaten correct worden geïnterpreteerd.

Een blik op de toekomst

AADM blijft zich onverminderd inzetten voor de volledige afschaffing van ziektebriefjes voor korte duur. Tot dit einde blijft AADM in gesprek met beleidsmakers en zal ook de dialoog aangaan met werkgevers- en werknemersorganisaties.               
Wij blijven ook het draagvlak voor afschaffing zichtbaar maken voor beleidsmakers. In dit kader moedigen we huisartsen aan om het pamflet te lezen en de petitie te ondertekenen die door Dr. Laurens De Boeck van Jong Domus is opgezet. Ondertussen is deze petitie al meer dan 1.100 keer ondertekend, en wordt de actie binnenkort uitgebreid naar Wallonië en Brussel. Door samen een sterk signaal aan het beleid te geven, kunnen we de onnodige administratieve last voor artsen structureel verlichten.

Alec De Cort
Beleidsmedewerker

2025-02-13T14:24:06+01:00 12/02/2025|