Twee weken na de bijeenkomst van de Algemene Raad is er nog steeds geen akkoord over de gezondheidszorgbegroting voor 2025. Hierdoor dreigt de zorgsector de indexering (3,5%) en de groeinorm (2,5%) te verliezen, met verregaande gevolgen voor zorgverleners en patiënten. AADM waarschuwt dat de recente acties van de artsensyndicaten ASGB en BVAS de landing van de begroting bemoeilijken. AADM roept daarom op tot constructieve samenwerking en spoort de regering aan om zo snel mogelijk met een budgetvoorstel te komen.
Nood aan een politieke oplossing
De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) is zich bewust van de ernst van de situatie en maakt zich zorgen. Als deze regering niet tot een akkoord komt over de gezondheidszorgbegroting, dan riskeren we op 1 januari zonder begroting te starten. Dit betekent geen indexaanpassing én geen groeinorm, goed voor ongeveer 1,5 miljard euro. Dit zou zowel voor de zorgverstrekkers (zoals huisartsen, specialisten, logopedisten, kinesisten, vroedvrouwen), de zorginstellingen, als de patiënten een regelrechte nachtmerrie zijn.
Om uit deze politieke blokkade te komen, heeft AADM gekozen voor de constructieve uitweg. Transparante prijsafspraken zijn noodzakelijk om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden voor alle inwoners van België. Enkel door in dialoog te gaan met elkaar kunnen we samen afspraken maken rond het budget. Bijgevolg heeft AADM het initiatief genomen om samen met de betrokken partners (zorgverleners en mutualiteiten) van het Verzekeringscomité de gesprekken op federaal niveau terug op gang te brengen. Op verzoek van AADM vond er vorige week maandag een crisisoverleg plaats met minister Vandenbroucke. Achter de schermen werkte AADM intussen aan een schrijven ten aanzien van het kabinet De Croo. Hierin maanden we de regering aan haar verantwoordelijkheid te nemen om zo snel mogelijk met een budgetvoorstel voor 2025 te komen. Nagenoeg alle leden van het Verzekeringscomité, inclusief alle artsensyndicaten, ondertekenden deze brief om onze eis extra kracht bij te zetten. Afgelopen donderdag werd de brief overhandigd aan het kabinet De Croo. Om de gesprekken alle kansen te geven, werd er met de ondertekenaars een embargo afgesproken tot het einde van deze week.
ASGB en BVAS ondermijnen gezamenlijke inspanningen
De strategie van de twee andere artsensyndicaten is dan ook op zijn minst bedenkelijk te noemen. BVAS denkt soloslim te moeten spelen in plaats van samen de kar te trekken. Ze schond gisteren het embargo door de brief ten aanzien van het kabinet De Croo publiek te maken en claimt onterecht dat zij het initiatief heeft genomen voor dit schrijven. Hun gedrag is dan ook verre van constructief te noemen. Het ASGB diende intussen een motie in om de conventie op te zeggen, maar ook dit scenario brengt grote risico’s met zich mee. Indien de motie wordt goedgekeurd, bepaalt de minister de maximumprijs van consulten. Er zijn dan geen supplementen meer mogelijk, geen premies, geen geld voor haio’s, … . Kortom, alles wat ooit in conventie 2024 -2025 is geschreven, verdwijnt dan.
Dr. Marieke Geijsels (mandataris AADM): “De acties van onze concullega’s zijn schadelijk en zetten de toekomst van de gezondheidszorg extra onder druk. Deze situatie vraagt om constructieve oplossingen, niet om politieke spelletjes of riskante strategieën. Alleen zo kunnen we de groeinorm en de indexering voor 2025 veiligstellen, zodat zorgverleners ook de zorgen voor hun patiënten kunnen blijven garanderen.”
Hoewel de bal nu in het kamp ligt van onze politici, zit AADM ook nu niet stil. We blijven de komende dagen voortdurend in gesprek met de mutualiteiten, de andere zorgverleners van het Verzekeringscomité en het RIZIV om oplossingen te zoeken. Intussen blijven we via onze contacten druk uitoefenen bij het kabinet Vandenbroucke, het kabinet De Croo en de vicekabinetten. Moest een definitieve oplossing alsnog uitblijven, zal AADM verdere stappen ondernemen om te zorgen dat duizenden Belgische zorgverstrekkers snel duidelijkheid krijgen over hun financiële toekomst.
Wat ging hieraan vooraf? Lees ook:
- AADM keurde gezondheidszorgbegroting goed en ijverde voor een forfaitaire vergoeding voor teleconsulten in 2025-2026
- FAQ gezondheidszorgbegroting 2025: de puntjes op de -i
- Impasse in gezondheidszorgbegroting zorgt voor grote onzekerheid
Meer weten of de organen van het RIZIV? Lees dan het themadossier ‘RIZIV voor dummies