Juridisch kader voor vergoeding covid-en griepvaccinaties in New Deal-huisartsenpraktijken op komst

Op maandag 9 september heeft de Nationale Commissie Artsen – Ziekenfondsen (NCAZ/Medicomut) een positief advies uitgebracht over de wijziging van de overeenkomst voor New Deal-huisartsenpraktijken. Deze wijziging maakt het mogelijk om codes voor technische prestaties rond het toedienen van covid- en griepvaccinaties aan te rekenen die verstrekt zijn door huisartsen of verpleegkundigen onder toezicht van een huisarts binnen New Deal-huisartsenpraktijken. Deze goedkeuring betekent dat de aanpassing binnenkort zal worden voorgelegd aan het Verzekeringscomité, dat naar verwachting ook een positief advies zal uitbrengen. Concreet wil dit zeggen dat er een financieel en juridisch kader aankomt waarbinnen de covid- en griepvaccinaties kunnen gebeuren voor gegroepeerde vaccinatiemomenten in New Deal-praktijken. Het volgende Verzekeringscomité vindt plaats op 23 september. AADM heeft zich geïnformeerd over wanneer bestaande New Deal-praktijken deze technische prestaties effectief zouden kunnen aanrekenen. Het RIZIV heeft daarop als antwoord gegeven dat ze pas na het Verzekeringscomité van 23 september hierover verdere informatie willen verstrekken.

Waarom was een aanpassing nodig?

De New Deal-overeenkomst is momenteel onduidelijk met betrekking tot de toegankelijkheid van de codes voor covid- en griepvaccinatie, aangezien deze overeenkomst is opgesteld voordat de wetgeving over de vergoeding van vaccinaties en de verlenging daarvan van kracht werd. Volgens de huidige interpretatie van de overeenkomst vallen de voorbereiding en toediening van covid- en griepvaccins tijdens gegroepeerde vaccinatiemomenten binnen de gewogen capitatiefinanciering, wat niet de bedoeling is. De aanpassing zal het in de toekomst mogelijk maken dat deze technische verstrekkingen afzonderlijk kunnen worden aangerekend door artsen binnen een New Deal-praktijk tijdens gegroepeerde vaccinatiemomenten in de eigen praktijk of wanneer verschillende praktijken samen de vaccinatie organiseren. Dit geldt ook wanneer de vaccinaties worden toegediend door praktijkverpleegkundigen onder toezicht van de arts.

Wat betekent dit voor uw New Deal-praktijk?

Op dit moment verandert er niets aan de huidige context en regelgeving. Pas na goedkeuring door het Verzekeringscomité kan de voorgestelde aanpassing in werking treden. Zodra deze in werking is, wordt het mogelijk om een vergoeding aan te rekenen in de onderstaande beschreven situaties. De vergoedingsvoorwaarden voor de verstrekkingen in onderstaande beschreven situaties zijn identiek aan die voor andere artsen die deze verstrekkingen aanrekenen. Deze verstrekkingen mogen niet worden gecumuleerd met raadplegingen of bezoeken en zijn als gegroepeerde vaccinatiemomenten enkel aanrekenbaar als de vaccinatie georganiseerd wordt in de eigen praktijk of wanneer verschillende praktijken samen het vaccinatiemoment organiseren.

Een patiënt komt langs voor een covid- en/of griepvaccinatie, waarbij de vaccinatie(s) worden toegediend tijdens een consultatie die enkel voor het plaatsen van het vaccin is bedoeld. In deze situatie zijn er drie mogelijke scenario’s:

  1. De arts plaatst enkel een covidvaccin en trekt het vaccin zelf op: de arts rekent de nomenclatuur voor covidvaccinatie aan (pseudocode 419495 ter waarde van €15,50), alsook €3,22 voor de voorbereiding van het covidvaccin (pseudocode 420011). De arts mag deze vergoeding maar één keer per patiënt per voorbereidende vaccindosis aanrekenen. 
  2. De arts plaatst enkel een griepvaccin: de arts rekent de nomenclatuur voor griepvaccinatie aan (pseudocode 419952 ter waarde van €15,50). 
  3. De arts plaatst zowel een covid- als griepvaccin en trekt het covidvaccin zelf op: de arts rekent twee keer de nomenclatuur voor vaccinatie aan (pseudocodes 419495 en 419952, overeenkomstig met 2 maal €15,50), alsook €3,22 voor de voorbereiding van het covidvaccin (pseudocode 420011). De arts mag deze vergoeding maar één keer per patiënt per voorbereidende vaccindosis aanrekenen.  

Wat vindt AADM?

De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) is tevreden dat er nu een financieel en juridisch kader aankomt waarin covid- en griepvaccinaties binnen New Deal-praktijken kunnen worden uitgevoerd. We zijn tevreden dat deze praktijken de bijbehorende verstrekkingen nu afzonderlijk kunnen aanrekenen, wat bijdraagt aan een eerlijkere compensatie voor de geleverde zorg.

Tegelijk pleit AADM voor een grondige evaluatie van de huidige regeling rond covid- en griepvaccinaties. Hierbij is het essentieel om niet alleen te kijken naar het technische aspect van het toedienen van de vaccinaties zelf, maar ook naar de waardering van het voorbereidende werk. Hiermee bedoelen we onder andere het gebruik van queries voor het identificeren van patiënten die tot een risicogroep behoren en het uitnodigen van patiënten voor een vaccinatiemoment.

 

2024-09-12T16:08:29+02:00 12/09/2024|