Het Verzekeringscomité verdeelt 1,1 miljoen euro over haio’s die werken in huisartsopleidings-arme zones

Afgelopen maandag besliste het Verzekeringscomité van het RIZIV om effectief budget te voorzien voor haio’s die werken in huisartsopleidings-arme zones. Samen met het HOP heeft AADM lang gewerkt aan een constructief voorstel voor de haio’s.

Wat is er beslist?

In de conventie 2024 – 2025 werd onder impuls van de Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) een totaalbedrag van 2,26 miljoeneuro toegewezen aan de huisartsen in opleiding die actief zijn in een ruraal of stedelijk gebied met een significant hoog huisartsentekort . Ongeveer de helft van het bedrag gaat naar Vlaanderen.

Samen met het HOP en Sui vzw zette AADM zijn schouders hieronder om deze vorm van ondersteuning verder uit te werken. De maatregelen kunnen onderverdeeld worden in zes grote rubrieken. Concreet gaat er van deze maatregelen ongeveer 72% rechtstreeks naar de HAIO’s.  

  • Sensibiliseren van studenten
    • Een event voor de studenten van de (derde) master basisopleiding geneeskunde
    • Een jobbeurs voor de derdejaars HAIO’s
  • Structurele maatregelen die de spreiding van HAIO’s bevorderen.

Onder deze rubriek vallen zes maatregelen om huisarts-praktijkopleiders te vinden, te rekruteren en te coachen. De bedoeling is om dit samen uit te werken met de kringbesturen en de besturen van de wachtkringen/wachtposten en de besturen van de eerstelijnszones

  • Een extra financiële tussenkomst voor verre verplaatsing.

Dit wil concreet zeggen dat HAIO’s een maandelijke vergoeding krijgen als tussenkomst in de verre verplaatsingen (>30 km) tussen de opleidingsbedrijf en de verblijfplaats. Naast de maandelijkse forfaitaire verplaatsingsvergoeding komt er een extra vergoeding van ongeveer 0,21€/km, indien de HAIO een grotere afstand dan 30 km enkel dient af te leggen.

  • Een extra vergoeding voor extra week- of weekend wachten (>60u) in huisartsarme wachtkringen/wachtposten

Hierbij wordt een extra vergoeding van 10€/uur voorzien voor extra wachten. Als criterium zal een norm gebruikt worden in functie van het aantal VTE wachtdoende huisartsen over het aantal benodigde wachtbeurten per wachtkring/wachtpost.

  • Het professionaliseren van de werking van het HOP en overstag door het particiaptief bestuur in Sui vzw
  • Analyse/studie over factoren die een rol spelen bij het keuzegedrag van (kandidaat)-HAIO’s.

Het verzekeringscomité beslist om op dit moment te kiezen voor maatregelen gericht op haio’s die werken in huisartsopleidings-arme zones. Dit omwille van het feit dat er nog geen goede indicatoren zijn voor huisartsarme zones in 2024.

Daarnaast zijn deze maatregelen op dit moment tijdelijk omdat het aantal HAIO’s zal toenemen en het voorziene bedrag een vast bedrag is.

Wat vindt AADM?

AADM werkte samen met ‘t HOP mee aan dit compromis en is hiermee tevreden. De bedoeling van het beleid en deze voorstellen is juist het stimuleren van haio’s om stage te lopen in kwaliteitsvolle opleidingspraktijken in huisartsarme gebieden en hen te motiveren zich te vestigen als actieve huisarts.

Dr. Marieke Geijsels: “Wij zijn tevreden met dit compromis en deze verdeelsleutel. Haio’s en  zijn de toekomst van het medisch korps. Opleiden van jonge artsen is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Door het gebrek aan goede criteria om te bepalen waar er huisartsarme zones zijn voor dit jaar werken we nu met opleidingsarme gemeente. Het is van belang om het komende jaar duidelijkheid te hebben over de huisartsarme zones zodat we gericht maatregelen kunnen nemen daar waar de noden en behoeften zich bevinden.

2024-07-02T17:38:05+02:00 02/07/2024|