Na enkele maanden wachten, zijn gisterenavond de parameters voor de geïntegreerde praktijkpremie voor 2019 vastgelegd. Er werd beslist om dezelfde parameters te hanteren als in 2018.
AADM heeft goed geluisterd naar de verschillende signalen die er in 2018 zijn gekomen vanuit de huisartsen. Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica: “We zijn tevreden dat er stabiliteit en continuïteit is voor 2019. Het is positief dat er geen nieuwe parameters worden gelanceerd. Er is het afgelopen jaar hard gewerkt om verschillende oplossingen uit te werken voor de parameters, zoals bijvoorbeeld het eAttest. Het blijft belangrijk om verder te werken zodat eventuele problemen op tijd opgelost kunnen worden.”
Op voorstel van het kennisdomein ICT van Domus Medica werd er vorig jaar vertrokken van vier basisprincipes.
- Huisartsen de tijd en ruimte geven om de bestaande applicaties in het EMD beter te leren kennen en gebruiken
- Haalbare criteria voor alle huisartsen
- Extra garanties voor jonge artsen
- Afdwingbare verbeteringen aan de basisdiensten van het EMD
Deze laatste belangrijke randvoorwaarde stelt dat als de oplossingen er niet komen voor het einde van het jaar, er automatisch een punt wordt toegekend op dat criterium.
De vaste parameters van 2016-2017 worden dus behouden: Sumehr, Recip-e, eFact, eGMD, Hoofdstuk IV en Informed Consent. De parameters van 2018 blijven eveneens behouden: eAttest, MyHandicap, het medicatieschema en het gebruik van EB Practicenet. Van deze 10 parameters levert het halen van 8 ervan de maximale premie op van 6000 euro.
De drempels voor de paramaters blijven net als in 2018 voor 2019 laag.
De drempels zijn als volgt:
- Recip-e: 25%
- Hoofstuk IV: 50%
- eFact: 20%
- Informed consent: 25%
- Sumehr: 25%
- eGMD: ja
- Medicatieschema: 5 aanmaken of aanpassen
- Evidence linker CEBAM: 5 consultaties
- eAttest: 5%
- MyHandicap
Het principe van de dubbele meting blijft gelden: er wordt zowel individueel als op praktijkniveau.