• Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
Geplaatst door op in Nederlands
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2004
 • 1 reactie
 • Afdrukken

AADM, Wachtposten Vlaanderen en Kartel ASGB/GBO/MoDeS reageren verbolgen op bevriezing budgetten wachtposten

De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM), Wachtposten Vlaanderen en het Kartel ASGB/GBO/MoDeS reageren met verbazing en verbolgenheid op het nieuwe begrotingsvoorstel van de regering van maandag 12 oktober. Ondanks afkeuring van dit voorstel door de Algemene Raad van het Riziv werd het zonder verder overleg door de regering als akkoord aanvaard. Dit begrotingsvoorstel vertrekt niet van een toekomstige visie op de gezondheidszorg of een versterking van de eerste lijn. Dit regeringsvoorstel heeft maar één kortzichtige kernboodschap: besparen!

Vooral de volledige bevriezing van het budget voor de wachtposten voor 2016 en zelfs nog voor 2015 schiet in het verkeerde keelgat. Naast de 82 miljoen euro die wordt bespaard door een indexsprong, wordt nog eens 10 miljoen euro bespaard door het budget van de wachtposten te bevriezen. Hiermee breekt de regering niet alleen in op een lopend akkoord, maar hypothekeert het een belangrijk project in de eerste lijn. De wachtposten zijn een essentieel onderdeel om de verplichte wachtdienst van huisartsen te organiseren en zijn een goedkoper alternatief dan de spoedgevallendiensten. Op dit moment staan er tien huisartsenwachtposten klaar om te beginnen of zijn in vergevorderde gesprekken om een huisartsenwachtpost te starten.
 
Het nieuwe begrotingsvoorstel druist volledig in tegen de afspraken die met de huisartsenkringen werden gemaakt op de Ronde tafel conferentie wachtdiensten. Alle inspanningen van de huisartsen om een toegankelijke en continue zorg te verlenen worden met dit begrotingsvoorstel in de prullenmand gegooid. Toch benadrukte minister De Block dat er een verschuiving moet gebeuren van de spoeddiensten naar de huisartsen en de huisartsenwachtposten. Maar hoe de huisartsen deze verschuiving van patiënten zouden moeten opvangen zonder bijkomende middelen en zelfs met een beperking in hun huidige werkingsbudget, wordt nergens verduidelijkt.
 
De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM), Wachtposten Vlaanderen en het Kartel ASGB/GBO/MoDeS vragen de minister uitdrukkelijk om in een besparingscontext de eerste lijn toch te versterken en de visie van een kwalitatieve gezondheidszorg in België alsnog te laten reflecteren in haar begroting van 2016.

Dr. Peter Hoffman
Voorzitter AADM

Dr. Maaike Van Overloop
Woordvoerder AADM
Dr. Stefan Teughels
voorzitter Wachtposten Vlaanderen
Dr. Reinier Hueting
voorzitter Kartel ASGB/GBO/MoDeS
Laatst aangepast op
Waardeer dit blogbericht:
1

Reacties

 • Inge De Vadder zondag, 18 oktober 2015

  Als vertegenwoordiging van eerste lijn zou ik zeker proberen om de lopende dossiers alsnog goedgekeurd te krijgen.Wat minister de Block in de kranten laat publiceren gaat zeker niet bijdragen in die besparingen!
  Als huisarts die al zeer veel derde betaler toepas,het remgeld dikwijls laat vallen,stel ik wel vast dat het aantal onnodige consultaties wel toeneemt.Deze patiënten consulteren ook dikwijls tijdens het weekend of 's nachts omdat zij toch niet hoeven te betalen.In onze praktijk dachten we er juist aan om toch terug die 1 of 1,5 euro te laten betalen om de patiënten bewust te maken dat ze zelf ook moeten bijdragen in hun gezondheid.Misschien hoog tijd dat de patiënten beseffen in wat voor luxe gezondheidsklimaat ze leven.Overconsumptie van het systeem mag denk ik toch wel aan banden gelegd worden(klinische biologie,radiologie,sommige medicatie...)......

Laat uw reactie achter

Gast woensdag, 21 maart 2018