• Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
Geplaatst door op in Nederlands
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2806
 • 3 reacties
 • Afdrukken

Vertrouwen zwaar geschonden!

Op 4 februari 2016 verspreidde het RIZIV een persbericht waarbij wordt medegedeeld dat een activiteitsdrempel voor het sociaal statuut pas in voege zal gaan in 2017, dit volledig in strijd met het conventieakkoord dat een maand eerder werd afgesloten. Daarenboven kregen we vandaag de bevestiging dat hierdoor het bedrag van sociaal statuut van 2016 niet de beloofde verhoging zal bevatten tot €4790.23 maar het bedrag van sociaal statuut van 2016 zal blijven op €4535.

Voor Domus Medica en AADM is dit onbegrijpelijk. Het RIZIV wijzigt eenzijdig zonder consultatie van de partners een essentieel deel van het conventieakkoord. Het vertrouwen bij onze mandatarissen is zwaar geschaad als er na iets meer dan een maand aan contractbreuk wordt gedaan na het afsluiten van het conventieakkoord. We hebben vanuit AADM en Domus Medica altijd vanuit een positieve en constructieve manier meegewerkt om het gezondheidsbeleid te vernieuwen en aan te passen naar de huidige realiteit. Maar als er na een maand al een inbreuk op het akkoord gebeurt, wat brengen de volgende twee jaren nog?

Waarom kan deze stap vooruit voor de geconventioneerde artsen niet gebeuren?

 • Is er sprake van nalatigheid bij het RIZIV om de nodige procedures tijdig rond te krijgen?
 • Laat het RIZIV zich onder druk zetten door een kleine groep van artsen/specialisten die het niet eens zijn met de voorwaarden omtrent activiteitsdrempel binnen hun specialiteit al hebben ze het conventieakkoord zelf een maand geleden ondertekend?

Het resultaat is dat de grote groep van geconventioneerde artsen de dupe zijn van een nalatigheid of van de frustratie van een groep specialisten. Hierdoor is het voor Domus Medica en AADM moeilijker geworden om dit conventieakkoord te blijven verdedigen en vragen we aan elke huisarts om zelf de evaluatie te maken. Dit thema zal op 22 februari 2016 zeker op de agenda van de medicomut geplaatst worden en we verwachten een uitleg van de betrokken partijen.

Laatst aangepast op
Waardeer dit blogbericht:
4

Reacties

 • Johan Brouns vrijdag, 19 februari 2016

  De facto bestaat hierdoor geen akkoord, en wat niet "bestaat" kan je noch goed, noch afkeuren...
  Wat stellen de DM advocaten hieromtrent?
  Hoofdstuk 2 Arco en Dexia is weldegelijk aangevat...
  Wie stelde: "pacta sunt servanda!" ?

 • Smits Veerle vrijdag, 19 februari 2016

  Na vele jaren deconventioneren en het gevoel te hebben tegen de stroom op te roeien, Zie onze brief in artsenkrant en ook aan jullie verstuurd vorige jaar vanuit de Medische kring Grembergen Hamme Moerzeke, dan toch maar besloten te conventioneren dit jaar. Dit is echt wel heel teleurstellend. Misschien moeten jullie die brief nog eens goed herlezen..... Deconvenioneren kan nog...

 • Rik Carlier dinsdag, 23 februari 2016

  De raad van bestuur van de Herkenrode Huisartsenkring (Hasselt, Diepenbeek, Zonhoven) deelde jullie op 14 januari mee dat wij ons ernstig vragen stellen bij het enthousiast onthaal van de nieuwe conventie door AADM. Wij twijfelen er ook aan dat AADM de mening van de meerderheid van de Vlaamse huisartsen verdedigt in het dossier van de verplichte derde betaler.
  De recente ontwikkelingen sterken onze overtuiging dat de huidige beleidsvoerders niet te vertrouwen zijn en dat een kritische, krachtdadige en liefst eensgezinde houding van onze syndikaten nodig is !

Laat uw reactie achter

Gast woensdag, 21 maart 2018